fredag 11 januari 2019

Downshifting - Because I'm worth it!

I dag är jag inne på dag fyra på min röjar-runda i lägenheten. Man kan tycka att det inte finns så mycket att röja i min lilla etta men....

Förkyld och eländig som jag varit så har jag inte riktigt orkat ta mig för något bestående, det har blivit mycket soff-häng och så har jag försökt att lära mig den ädla konsten att blogga. Mellan varven har jag blivit så där jobbigt uttråkad men orkeslös samtidigt -  jobbig kombo - och det är då jag börjat dra i alla lådor och prylar. Ivrigt påhejad av Marie Condo i "Tidying Up" och Jill Pollack från "Consumed" (Netflix) har jag stundtals farit omkring som en virvelvind ett tag tills kroppen protesterat och krävt horisontalläge i soffan en stund. Mitt köksbord är nu belamrat med prylar som ska säljas, mitt  hallgolv med sopor och jag är inte klar än....

Jag har inga problem med att göra mig av med saker, jag rensar hej vilt och lägger i högar (inte i närheten av consumed-högar men ändå). Problemet kommer sen. Nästa steg. Jag tycker på allvar att det är sjukt jobbigt att ta tag i själva försäljningen av prylarna som hamnat i sälj-högen. Var ska jag lägga upp det? Blocket - Tradera - Marketplace - köp & säljtrådar på Facebook??? Vilket blir bäst - billigast - lättas - snabbast att sälja på? Vad ska jag sätta för pris? Frakt? Va f-n kostar det att skicka ett paket?
Jag blir helt matt bara jag tänker på det! Samtidigt känner jag mig jäkligt nöjd när jag ser luften i mina lådor och skåp.

Många tror att downshifting handlar om att sänka sin levnadsstandard när det i själva verket handlar om att hitta din optimala levnadsstandar och dina verkliga behov. Att leva ett frugalt leverne betyder inte som många tror att man är snål eller inte kan unna sig något.  Det handlar mer om ett sätt att tänka och ens inställning till pengars värde och vad man får för dem. Det handlar om att leva för mindre för att leva mer. Har du hört talas om ROI, return on investment - avkastning på investering? ROI  används bl.a. av spelare för att mäta resultat. Låt säga att du satsar 100.- och vinner 150.- så är blir ditt ROI 50.- Förenklat kan du använd dig av "ROI-tänket " nästa gång du investera i någon ny pryl.

Vilket exempel tror du har bäst ROI av följande - 

Köp en pryl som kostar 50.- , sätt den i ett skåp och låt den samla dam.
Köp en pryl som kostar 500.- använd den dagligen.
Så klart är femhundringen en bättre investering eftersom den prylen kommer att användas.

Möblera ditt hem efter din familj och dess behov, inte efter modemagasin eller för att släkten ska få plats när dom kommer på kalas. Gå på after work - eller pub efter jub som vi skåningar brukar säga - och drick några öl om du tycker att det ger dig ett bra ROI. Om inte, lägg pengarna på något annat!
Som jag skrev i mitt inlägg i går så började jag downshifta för flera år sedan men saker och ting tar tid och ibland kommer perioder i ens liv då man tappar fokus -

I'm a human being  god damned it! 
2 kommentarer:

 1. Heja dig!
  Jag tror att det där sista sega steget är det viktigaste i hela processen. Att verkligen få känna hur bedövande jobbigt det är att avyttra. Då tänker man till en extra gång innan man införskaffar. Give aways och goodie bags ger mig skälvan, det ska mycket till innan jag släpar hem något. Jag ska verkligen behöva det eller verkligen vilja ha det annars nej tack. Som när föräldrar är "innovativa" och lägger leksak/random skrot i fiskdammspåsen. Please, ge ungen godis så vi får det gjort liksom!

  Tänk all tid folk kan lägga på att leta saker, jag stönar invärtes. Det senaste året (sedan jag verkligen fått min shit together) har jag letat saker jag behöver i köket exakt NOLL gånger. Jag vet exakt vart allt finns. Om inte maken fått feeling men det är en annan sak.
  Morsan

  SvaraRadera
 2. Hej Morsan, (vad konstigt det blev.... för det är väl inte du mamma? "livrädd emoji och skrattande emoji).
  Kul att du hittat hit. "Då tänker man till en extra gång innan man införskaffar" check på den!
  "Som när föräldrar är "innovativa" och lägger leksak/random skrot i fiskdammspåsen" men det va ju superinovativt! Önskar jag fått det tipset tidigare, då kunde jag haft en fiskdam för vuxna på kalajset i lördags och blivit av med prylarna! - Se där, ett par glaslyktor från IKEA, det hade du väl inte några? Hahaha!

  SvaraRadera

Hur jag halverade min bilförsäkringskostnad!

I dagarna ramlade mitt nya försäkringsavtal på bilen in på Kivra. Dags för en avstämning. För helåret 2108 betalade jag 5.592.- / 466.- i m...